Sabíeu per què les tortugues caminen tan lentament? O per què algun gripau pot arribar ser tan savi? Us imagineu que una tortuga i un gripau foren capaços de descobrir-nos una de les claus de la felicitat?… No? Ho creieu impossible? Doncs, no us perdeu Mara, la tortuga d’ací i ara. Si us endinseu en les pàgines d’aquest conte meravellós, no només descobrireu el misteri que amaguen aquestes preguntes, sinó que, sobretot, gaudireu d’una bonica història d’aprenentatge i de reconeixement d’allò que realment és essencial en la nostra vida.

 

De la mà de la tortuga Mara, sempre tan i tan atrafegada, i tan i tan preocupada per qualsevol aspecte del seu quefer diari; i gràcies a la gran fortuna que té de trobar-se l’ancià gripau Yago i deixar-se convèncer pels seus consells farcits de saviesa, aquest conte ens estimula a obrir els ulls de la nostra pròpia realitat i a seguir el camí que Yago li marca Mara, per tal d’experimentar, nosaltres mateixos, la conversió necessària que ens ajude a atrevir-nos a assaborir eixa felicitat dels xicotets detalls del dia a dia.

 

Tamara Pulido (Alcoi, 1982), mestra d’Infantil i llicenciada en Psicopedagogia, i autora del reconegut conte infantil La pedra de les emocions, en aquesta nova obra ens oferix una història senzilla i commovedora, que convida a reflexionar sobre els desafiaments d’aquesta vida moderna tan frenètica. Un conte que mira de promoure la consciència plena i, alhora, ens mou a portar l’atenció cap a nosaltres mateixos i cap a les experiències que vivim en cada instant. “Ací i ara”, la tortuga Mara descobreix la importància de viure el moment present amb atenció plena. I ho farà sense canviar res, amb una actitud d’obertura i d’acceptació de la realitat tal com és.

 

Què és la felicitat? Com puc arribar a ser feliç?… Són les preguntes reglamentàries per a qualsevol ésser humà que s’haja plantejat, mínimament i en algun moment, el sentit de la seua existència. Uns quants milers de llibres anomenats d’autoajuda, tota la gamma de religions i de creences, tradicions diverses i milions de persones arreu del món no deixen de buscar el sentit del seu pas per aquesta vida, el perquè de la seua existència: la felicitat, al capdavall. Amb aquest conte, que no et deixarà indiferent, Pulido ens recorda quin és el primer pas per començar a fer realitat eixe gran objectiu transcendental de ser feliç: instal·lar-nos a viure dins d’aquest moment concret i en aquest lloc del món on soc en aquest instant. És ser i estar en l’ací l’ara, sempre.

 

Finalment, no podem oblidar el gran treball de l’artista d’Oliva, Anna Gisbert. Les seues il·lustracions magnífiques fan de Mara, la tortuga d’ací ara una veritable festa de colors, de formes, de tonalitats, de mil i un detalls d’una natura plena de vida i en estat pur. Tot plegat, un conte també estèticament esplèndid.

 

“Ací i ara”… “Ací i ara”… “Ací i ara”… Es converteix en la melodia d’eixa mena de mantra que amera tot aquest conte imprescindible i que hauríem de posar en pràctica cada dia, a cada moment. Un relat aquest, el de la tortugueta Mara, que esdevé un exemple entranyable de quina és la funció i el sentit últim de la literatura: fer-nos sentir, invitar-nos a pensar, mentre gaudim intensament d’eixe viatge imaginari que ens transporta a tot un conjunt de mons fantàstics; sense oblidar que, a més, té la immensa virtut d’ensenyar-nos a viure.

 

 

Rafel Carbonell i Armero